22 de des. 2016

Cop d'atzagaia: Porter vs. Stout

Tornem un altre dijous amb les nostres comparacions del món birraire. El nostre objectiu d’avui és comparar l’estil Porter amb una de les seves variants més conegudes, les cerveses Stout. Som-hi!



Ring-Porter-vs-Stout



Porter


L’estil Porter va néixer a Londres el 1720 a partir de la barreja de tres cerveses a parts iguals, entre elles la twopenny que era la cervesa molt forta. Com a resultat va sorgir la cervesa Entire, amb el seu homòleg a Irlanda, que resulta més familiar, la Plain Porter. Les Porter són cerveses de tipus ale, fortes i fosques, amb l’aroma que li proporciona la malta i una marcada amargor aportada pel llúpol. Aquestes cerveses solen tenir una graduació al voltant dels 6º.


Stout


L’estil Stout, o Porter Stout (literalment “porter forta”) és una variant de l’estil Porter que va néixer a Londres al segle XVIII. Fins al segle XIX tant Porter com Stout eren utilitzats com equivalents. Les Stout són cerveses de tipus ale, de color negre amb altes concentracions de malta torrefacta, que aporten a aquestes cerveses gustos com xocolata, cafè o regalèssia. L’espuma d’aquestes cerveses sol ser molt densa i cremosa que persisteix i té un color marró clar. La presència del llúpol en l’aroma quasi no s’aprecia, en canvi és bastant present quan ens l’emportem a la boca. Normalment són cerveses de graduació entre mitjana i alta, de 7º a 8º.


Salut i força al canut!


Font: els xitxarel·los d’Esbirraixat
Comparteix:

21 de des. 2016

Fem-ne cinc cèntims: Svalbard Bryggeri

De cerveseres n’hi ha de tots tipus: grans, petites, industrials, artesanals, etc., però també n’hi ha amb alguna particularitat com la que us presentem avui.



The NorthLa cervesera més septentrional del món


Des del 2015, la cervesera Svalbard Bryggeri de Noruega és la productora de cervesa que es troba més al nord del món, molt a prop del pol Nord. És una de les empreses que fan servir aigua de glaceres de més de 2000 anys d’antiguitat, com ja us parlàvem en una entrada anterior. Al principi, van tenir problemes per obtenir la llicència de produir cervesa, van estar des del 2007 fins als 2011, any en què se’ls hi atorga la llicència i neix la que seria, anys més tard, la cervesera més al nord, o com diuen ells, cervesa fermentada al sud del pol Nord.

Salut i força al canut!









Font: els xitxarel·los d’Esbirraixat
Comparteix:

20 de des. 2016

El guardià de la taverna: Vieille Bon Secours

Benvinguts a la taverna dels horrors, on podeu conèixer tota classe d’estrambòtiques i excèntriques cerveses que ronden pel món. Entreu, la porta és oberta.


Cervesa-més-cara-del-món-Vieille-Bon-SecoursPrepareu la butxaca!

Avui volem parlar-vos de cerveses que no estan a l’abast de tothom, no perquè siguin d’un altre continent o tinguin una disponibilitat limitada, es tracta d’algunes de les cerveses més cares, cerveses que poden arribar a costar centenars d’euros. Cerveses com la Sink The Bismark (41º)  i la End of The World (55º), amb un preu de 65 euros i 598 respectivament, són també de les de més alta graduació, superades només per la Schorschbock 57, que com indica el seu nom té 57,7% de graduació i amb un preu de 197 euros. Aquestes són algunes cerveses cares, però el que ens interessa és conèixer la més cara del món.

Vieille Bon Secours

Aquesta cervesa és la més cara, arribant a un preu d’uns 830 euros, amb una senyora ampolla de 12 litres. És una cervesa elaborada per la firma Caulier a Bon Secours, Bèlgica. Es tracta d’una cervesa artesanal belga d’estil cervesa d’abadia, ja que aquest estil té el seu origen a les abadies on els monjos produïen la seva pròpia cervesa. Aquesta cervesa es va descobrir al soterrani d’un restaurant belga a Londres el 2009, que feia dècades es trobava emmagatzemada allà. És una cervesa de sabor complex amb una mescla de cítrics i caramel, amb notes de regalèssia i anís i una graduació del 8%.

Salut i força al canut!
Comparteix:

19 de des. 2016

Sagal, avui l'artesanal: Barcelona Beer

Us donem la benvinguda una altra setmana al nostre racó de l’artesanal, la cervesa pel veritable amant de la cervesa. Benvinguts esbirraixats!


Barcelona-Beer-Company-Barcelona-Beer-American-Pale-AleDes de Barcelona amb amor

Aquesta setmana toca una cervesa d’una cervesera de Barcelona, la Barcelona Beer Company amb La Barcelona Beer. Aquesta empresa es caracteritza pels dissenys diferents tant de les ampolles i de les etiquetes, a més, també tenen un Taproom a Barcelona per si voleu anar a fer un tast de les seves cerveses en un entorn molt adequat.

La craft beer de Barcelona

Es tracta d’una American Pale Ale de color daurat i clara amb una capa d’espuma no gaire abundant. Amb aromes de fruites dolces i llúpol cítric, en boca hi destaquen el sabor de fruites cítriques, com la llimona, en harmonia amb l’amargor del llúpol. Té un regust amarg molt lleuger i una graduació del 5%.

I per acompanyar…

Aquesta cervesa marida molt bé amb productes de la mar, per això us recomanem fer-la acompanyar d’una bona paella de peix i marisc, a nosaltres ens va semblar una bona opció.

Salut i força al canut!
Comparteix:

16 de des. 2016

Esbirraixat Beer Challenge: Tsarish Double

Arriba divendres i un cop més us portem una de les cerveses que més ens agraden. En aquesta ocasió li ha tocat a Vic Brewery i la seva Tsarish Double.


Vic-Brewery-Tsarish-Double-Imperial-Stout
De la ciutat dels Sants

Aquesta cervesera neix a l’estiu del 2012 a Osona, com a iniciativa de dos amics que els hi engrescava molt la idea de fer la seva pròpia cervesa. Es van fer amb una planta cervesera de Londres amb capacitat per a 1800 litres i es van instal·lar al Molí de Llobet, un molí d’aigua del segle XVIII, que estava en reformes en aquell moment i satisfeia les seves necessitats d’espai.

Imperial Stout

La Tsarish és una Imperial Stout de color negre fosc, amb molt de cos i d’espuma densa i compacte. Aromes penetrants a torrefactes, com cafè i regalèssia, i notes de fruites negres. També en boca notem aquests components, en uns glops molt voluminosos i bastant amargants, amb un final llarg i fresc. No està carbonatada en excés i té una graduació entre mitjana i alta (8%).

Per què l’hem escollit

És una cervesa negra molt potent, amb una combinació de sabors excel·lent que no deixa indiferent a ningú, és una gran encertada per part de la Vic Brewery!

Si voleu aportar el vostre granet de sorra al concurs, deixem un enllaç a l’entrada de degustació per què ens feu comentaris ben parits. Esperem que gaudiu amb aquesta cervesa tant com nosaltres.

Salut i força al canut!


Font: els xitxarel·los d’Esbirraixat
Comparteix:

15 de des. 2016

Cop d'atzagaia: Guinness vs Stout

Tornem un altre dijous amb les nostres comparacions del món birraire. El nostre objectiu d’avui és comparar una de les Stouts més conegudes, la cervesa Guinness, amb el seu estil en general. Som-hi!


Ring-Guiness-vs-Stout


Stout

L’estil Stout, o Porter Stout (literalment “porter forta”) és una variant de l’estil Porter que va néixer a Londres al segle XVIII. Fins al segle XIX tant Porter com Stout eren utilitzats com equivalents. Les Stout són cerveses de tipus ale, de color negre amb altes concentracions de malta torrefacta, que aporten a aquestes cerveses gustos com xocolata, cafè o regalèssia. L’espuma d’aquestes cerveses sol ser molt densa i cremosa que persisteix i té un color marró clar. La presència del llúpol en l’aroma quasi no s’aprecia, en canvi és bastant present quan ens l’emportem a la boca. Normalment són cerveses de graduació entre mitjana i alta, de 7º a 8º.

Guinness

La cervesa Guinnes és la cervesa negra més coneguda al món i la Stout predilecta pels Irlandesos. El 1759, Arthur Guinness lloga unes instal·lacions deteriorades durant 9000 anys, on comença a produir la seva cervesa, però no és fins a l’any 1799 que es comença a perfeccionar l’estil Porter fins a arribar a l’Extra Stout que coneixem actualment. La Guinnes Draught, la més coneguda, és una cervesa aparentment negra, ja que realment és d’un roví fosc però l’opacitat porta a engany. Té una espuma de color marró clar, abundant i persistent, i per la mescla de nitrogen, les seves bombolles semblen una cascada inversa. és una cervesa espessa i cremosa de molt de cos, amb un sabor predominant a cafè torrat, bastant amargant i amb un regust que perdura. Té una concentració de 4,2% d’alcohol.

Salut i força al canut!


Font: els xitxarel·los d’Esbirraixat
Comparteix:

14 de des. 2016

Fem-ne cinc cèntims: La cervesa a l'antiguitat

La cervesa és una de les begudes més antigues del món, neix pràcticament alhora que la civilització. Ja en els primers assentaments es creu que és on s’origina les primeres cerveses. Avui farem una petita repassada del pas de la cervesa per la història.


Civilitzacions antigues

Els primers registres que parlen sobre la cervesa daten del 4000 A.C., en unes tauletes d’argila sumèries (a Mesopotamia), el que fa pensar que van ser els primers a fermentar ordi. Més tard, quan Mesopotamia es converteix en l’imperi Babilònic, la cervesa continua considerant-se una beguda molt apreciada, ja que s’han trobat fins a 20 receptes diferents d’aquesta civilització. També a altres civilitzacions, com l’imperi inca, es produïa la “chicha” a base de blat, els xinesos feien “kiu” amb ordi, blat, mill i arròs. Fins i tot a Britania, abans de la introducció de l’ordi, ja feien una beguda amb malta de blat.

Egipte, grans productors de l’antiguitat

Els egipcis són una cultura on la cervesa va tenir molt protagonisme, els hi va agradar tant que produïen aquesta beguda en veritables fàbriques. El que feien era una massa de pa sense fornejar, que fermentava en aigua amb llevats salvatges i s’obtenia la cervesa. Ells l’anomenaven “zythum” que vol dir vi d’ordi, i també la perfumaven amb canyella, mel o fruits com els dàtils. Si us voleu fer una idea de com els hi engrescava, als treballadors els pagaven una part del salari amb cervesa, ja podrien aprendre alguns empresaris!

Aquesta és una petita mostra de com ha anat evolucionant la cervesa al llarg del temps, ja anirem introduint més dades d’interès sobre la història de la nostra beguda preferida.

Salut i força al canut!


Font: els xitxarel·los d’Esbirraixat
Comparteix:

13 de des. 2016

El guardià de la taverna: We Brew Gold

Benvinguts a la taverna dels horrors, on podeu conèixer tota classe d’estrambòtiques i excèntriques cerveses que ronden pel món. Entreu, la porta és oberta.


Naparbier-Mikkeler-We-Brew-Gold-cervesa-amb-or


Naparbier/Mikkeller

Naparbier és una cervesera de Navarra que es reconeix ràpidament per les etiquetes tètriques que vesteixen les seves cerveses. És una cervesera que ha fet col·laboracions amb diverses cerveseres, tant nacionals com internacionals. En aquest cas, es tracta d’una col·laboració amb Mikkeller, coneguda per les seves etiquetes amb il·lustracions d’uns personatges, molt representatives d’aquesta empresa.

Golden IPA

La We Brew Gold és una Imperial IPA de color daurat amb una espuma poc abundant, amb aromes cítriques i tropicals que es troben en boca juntament amb un gust amargant. La curiositat d’aquesta cervesa que, a més, és la primera cervesa en incloure aquest element i que cap altra més cervesa conté, són partícules d’or que estan en suspensió dins el líquid. Va ser una edició limitada pel que ja no és possible trobar-la, encara que tenia un preu de 15 €, és per repensar-s’ho.

Salut i força al canut!


Font: els xitxarel·los d’Esbirraixat.
Comparteix:

12 de des. 2016

Sagal, avui l'artesanal: Poch's Blat

Us donem la benvinguda una altra setmana al nostre racó de l’artesanal, la cervesa pel veritable amant de la cervesa. Benvinguts esbirraixats!



Cervesa de la Garrotxa

Poch’s és una microcervesera de Castellfollit de la Roca fundada el 2011, una localitat construïda sobre una cinglera de basalt, el que han aprofitat per anomenar la seva Imperial Stout. La cervesa Poch’s és produïda a un antic obrador d’adoberia de pells que rebia el nom de Can Poch, nom que han fet servir per a la seva companyia. El seu obrador és de caràcter públic, el que permet observar de primera mà la feina d’un cerveser artesanal i el procés de producció de la cervesa.

Hefeweizen alemanya

La Poch’s Blat és una cervesa d’estil Weizen Ale, caracteritzades per ser produïdes amb blat. Es tracta d’una cervesa de color daurat, no gaire brillant, amb poca espuma i sense estar gaire gasificada. La seva aroma és cítrica, amb notes de plàtan i fruita madura, amb un sabor cítric de mandarina i llimona. Té un sabor on predomina la dolçor de la malta amb poca presència d’amargor i la seva graduació és mitja, amb 5,7 graus d’alcohol.

I per acompanyar…

Com que les Weizen Bier són cerveses lleugeres i suaus, mariden bé amb formatges semicurats, de vaca o d’ovella, o amb formatge gouda, que s’adapten a aquesta suavitat de la cervesa.

Salut i força al canut!


Font: els xitxarel·los d’Esbirraixat
Comparteix:

5 de des. 2016

Encara ens queda per dir

Hola esbirraixats, aquesta setmana farem un kit kat perquè l’ampolla se’ns ha buidat i volem fer una recollida d’informació per continuar portant-vos més material que sigui del vostre interès. Esperem que aprofiteu aquests dies de vacances i feu una bona cervesa a la nostra salut!

Salut i força al canut!
Comparteix:

2 de des. 2016

Esbirraixat Beer Challenge: Lindy&Hops

Arriba divendres i un cop més us portem una de les cerveses que més ens agraden. En aquesta ocasió li ha tocat a Birra 08 i la seva Lindy&Hops.

08018 El Clot, Barcelona

Birra 08 és un obrador de cervesa de la ciutat de Barcelona, ubicada al barri del Clot. El nom que tenen està ben trobat, perquè dir-se Birra Barcelona no quedava tan bé, i de passada aprofiten els noms i els codis postals de Barcelona per anomenar les seves cerveses. Pel qui li interessi, Birra 08 organitza tasts i maridatges per a grups, a més de donar l’oportunitat, a qui vulgui, de fer una petita producció de la seva pròpia cervesa. Això és promoure la cultura cervesera, aquesta gent sí que en sap!

Cervesa swinger

La Lindy&Hops és una Blonde Ale de color ambre fosc, d’espuma molt clara i abundant, que desapareix ràpidament en bombolles grans. A la seva aroma hi predomina el cítric, entre taronja i aranja, que també es troba present en boca on apareix una lleu amargor. És una cervesa de graduació mitjana (4,8%), lleugera, suau i refrescant, que convida a repetir-ne, encara que potser a alguns els hi sembla que conté massa gas.

Per què l’hem escollit

És una ale cítrica, d’una graduació no gaire alta, molt lleugera i suau, ens agraden les cerveses que conviden a continuar gaudint-les. Si és que ens encanta!

Si voleu aportar el vostre granet de sorra al concurs, deixem un enllaç a l’entrada de degustació per què ens feu comentaris ben parits. Esperem que gaudiu amb aquesta cervesa tant com nosaltres.

Salut i força al canut!


Font: els xitxarel·los d’Esbirraixat
Comparteix:

1 de des. 2016

Cop d'atzagaia: India Pale Ale vs American Pale Ale

Tornem un altre dijous amb les nostres comparacions del món birraire. El nostre objectiu d’avui és conèixer les diferències que hi ha entre dos estils molt semblants i molt coneguts. Som-hi!

Comparatiba-India-Pale-Ale-vs-American-Pale-Ale

India Pale Ale

Les IPA són cerveses ale de tradició anglesa que es caracteritzen pel seu alt nivell d’alcohol i amargor, però aquest ben balancejat amb la dolçor de les maltes. Aquestes cerveses són de colors clars, entre daurat i ambre, amb una graduació superior al 6% de volum d’alcohol. El terme India fa referència a què, quan enviaven Pale Ales a les colònies angleses de la India, aquestes no aguantaven bé el trajecte així que van modificar la recepta perquè fossin més aptes pel llarg viatge en vaixell.

American Pale Ale

Les APA són una variació de l’estil Pale Ale anglès, adaptada als gustos dels Estats Units. Les seves característiques són semblants a les que hem vist a les India Pale Ale, però en aquest cas es fan servir llúpols americans en el most, habitualment la varietat Cascade. Les APA solen tenir menys cos i ser més suaus que les IPA, com també el seu grau d’amargor és menor en comparació.

Ambdos estils són variacions del clàssic Pale Ale amb els seus trets diferenciadors i cadascú decideix quina és la que més s’adapta als seus gustos, encara que si ens demaneu l’opinió, segurament us direm que no ens decidim, som uns grans aficionats a totes les Pale Ale i les variacions.

Salut i força al canut!
Comparteix: