14 de des. 2016

Fem-ne cinc cèntims: La cervesa a l'antiguitat

La cervesa és una de les begudes més antigues del món, neix pràcticament alhora que la civilització. Ja en els primers assentaments es creu que és on s’origina les primeres cerveses. Avui farem una petita repassada del pas de la cervesa per la història.


Civilitzacions antigues

Els primers registres que parlen sobre la cervesa daten del 4000 A.C., en unes tauletes d’argila sumèries (a Mesopotamia), el que fa pensar que van ser els primers a fermentar ordi. Més tard, quan Mesopotamia es converteix en l’imperi Babilònic, la cervesa continua considerant-se una beguda molt apreciada, ja que s’han trobat fins a 20 receptes diferents d’aquesta civilització. També a altres civilitzacions, com l’imperi inca, es produïa la “chicha” a base de blat, els xinesos feien “kiu” amb ordi, blat, mill i arròs. Fins i tot a Britania, abans de la introducció de l’ordi, ja feien una beguda amb malta de blat.

Egipte, grans productors de l’antiguitat

Els egipcis són una cultura on la cervesa va tenir molt protagonisme, els hi va agradar tant que produïen aquesta beguda en veritables fàbriques. El que feien era una massa de pa sense fornejar, que fermentava en aigua amb llevats salvatges i s’obtenia la cervesa. Ells l’anomenaven “zythum” que vol dir vi d’ordi, i també la perfumaven amb canyella, mel o fruits com els dàtils. Si us voleu fer una idea de com els hi engrescava, als treballadors els pagaven una part del salari amb cervesa, ja podrien aprendre alguns empresaris!

Aquesta és una petita mostra de com ha anat evolucionant la cervesa al llarg del temps, ja anirem introduint més dades d’interès sobre la història de la nostra beguda preferida.

Salut i força al canut!


Font: els xitxarel·los d’Esbirraixat
Comparteix:

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada