9 de nov. 2016

Fem-ne cinc cèntims: Elaboració de la cervesa

És de coneixença popular que els alemanys són uns grans aficionats a la cervesa, però potser no sabíeu que el 1516 Alemanya va promulgar una llei de puresa, relativa als ingredients que havia de portar una cervesa (aigua, malt i llúpol). En aquell temps encara no es feia servir el llevat, però des de 1880, quan Louis Pasteur va descobrir el procés de fermentació amb el llevat, es va convertir en un altre ingredient bàsic. Així que avui parlarem de l'elaboració de la cervesa artesanal.


Llei-de-puresa-de-la-cervesa-de-1516
Sopa maltosa

El primer pas és bullir el malt (ordi, blat, …) a uns 80º en aigua per aconseguir que s’alliberin els sucres del malt, a continuació es cola aquest líquid i obtenim un suc d'ordi dolç que encara no conté ni alcohol ni amargor. En el cas de la cervesa industrial, es substitueix part dels ingredients per abaratir costos, repercutint negativament en el resultat final.

Amargant el most

Ara és quan entra el llúpol en acció, aportant aquell toc amargant característic de la cervesa. Aquest ingredient, a més de l’amargor, també dota d’elements que marcaran l’aroma i el sabor de la cervesa resultant, com també aporta antioxidants, conservants naturals i característiques organolèptiques úniques. Després de coure el suc amb els llúpols, obtenim un most dolç i amarg, però continua sense contenir alcohol.

Fermentació

A l’última part del procés, el llevat s’encarrega de transformar la maltosa en alcohol durant aproximadament uns 5 dies, que en acabat s’obté una cervesa apta pel consum. En el cas de la cervesa artesanal es duu a terme una segona fermentació en ampolla o barril, el que provoca que la cervesa obtingui el gas i quedi envasada al buit, a diferència de la cervesa industrial que se li injecta gas CO2 i no té una segona fermentació.

Si us engresca fer la vostra pròpia cervesa a casa, es poden comprar per Internet kits per elaborar cervesa, a nosaltres ens encantaria poder fer la Esbirraixat Pale Ale!

Salut i força al canut!


Font: els xitxarel·los d'Esbirraixat.

Comparteix:

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada