16 de nov. 2016

Fem-ne cinc cèntims: Sistema EBC

De cerveses n’hi ha de tots colors i totes tenen les seves diferències, més o menys fàcils de concretar, però el color és un dels factors més difícils de mesurar per què la llum que rep la cervesa no sempre és igual. Aquesta reflexió ens ha fet decidir parlar del sistema europeu per mesurar el color de la cervesa.


European-Brewing-Convention-metodo-de-medida-del-color-de-la-cervezaUn xic d’història cervesera

A finals del segle XIX, Joseph Williams Lovibond va desenvolupar un mètode per garantir la qualitat de la seva cervesa. Consistia en una comparació del color amb unes filmines que determinava un valor aproximat. Va mantenir-se vigent durant molt de temps fins a substituir-se per mètodes moderns. Encara, avui dia, els productors de malta fan servir el terme “graus Lovibond” per referir-se al color que aportarà el seu producte. Un dels sistemes moderns que ha substituït a aquest és l’EBC.

European Brewing Convention

El sistema EBC és un dels que està vigent actualment. Al principi treballaven amb mètodes de comparació visual, però quedaren obsolets i van optar per fer servir un espectrofotòmetre. L’EBC es determinava mesurant la reducció d’un feix de llum de color amb longitud d’ona de 530nm però, des de 1991, apliquen un estàndard on la unitat de color és 25 vegades l’absorbància (logaritme de pèrdua de llum) a 430 nm de longitud.

Per què us feu una idea, les Pilsener estàn entre els 6 i els 12 EBC, les Pale Ale angleses van dels 16 als 28 EBC i les Imperial Stout es troben entre els 59 i els 79 EBC.

Salut i força al canut!


Font: els xitxarel·los d'Esbirraixat.

Comparteix:

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada