23 de nov. 2016

Fem-ne cinc cèntims: El llúpol

Ja coneixem els quatre ingredients bàsics que ha de portar una cervesa per tenir les característiques pròpies d’aquesta beguda: aigua, malta, llevat i llúpol. Però que és exactament el llúpol? Avui ens hem proposat conèixer a fons aquest ingredient tan necessari per a la cervesa.


Cannabacae-Humulus-Lupulus-Llúpol-floritHumulus Lupulus

El llúpol o, més concretament, la flor de llúpol és l’ingredient que aporta la característica amargant a la cervesa i contraresta la dolçor que aporten les maltes al most. També és responsable de què l’espuma sigui més estable, afavoreix a la conservació de la frescor, és el causant de tenir gana quan bevem cervesa i aporta altres propietats molt saludables. En l’elaboració de la cervesa es fan servir les flors femenines sense fecundar (per evitar que s’omplin de llavors) les quals contenen lupulina, que aporta l’amargor i les aromes que tindrà la beguda. És una planta delicada, pel que la seva conservació ha de ser òptima perquè no perdi propietats i, encara que es pot fer servir fresc, l’habitual és que se li apliqui un procés d’assecatge i la seva posterior conservació en fred.

Tipus de llúpol

Hi ha diverses varietats de llúpol però es classifiquen en tres categories. En primer lloc, tenim els llúpols amargs que aporten amargor i no tants elements aromàtics, com són el brewer’s gold, el northern brewer o el cascade; en segon lloc, tenim els llúpols aromàtics, que, al contrari que els anteriors, aporten més elements aromàtics que amargor, com són el saaz, el tettnanger o el fuggle; i en tercer lloc, tenim els llúpols mixtos, que aporten ambdues qualitats però en menor mesura, com són el centennial, el galaxy o el simcoe.

International Bitterness Unit

El sistema IBU és el que es fa servir per marcar el grau d’amargor que conté cada cervesa. Les cerveses comercials solen rondar els 10 IBU, les IPA tenen entre 40-60 IBU i les Barley Wine entre 70-100 IBU. Això no vol dir que una cervesa amb un IBU molt alt sigui molt amargant, també entra en joc la dolçor de la malta, aquest balanç entre ambdós sabors farà que la cervesa sigui més dolça o més amarga.

Esperem que us resulti útil i interessant aquesta breu explicació sobre el llúpol, tan essencial per la cervesa.

Salut i força al canut!


Font: els xitxarel·los d’Esbiraixat.
Comparteix:

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada