17 de nov. 2016

Cop d'atzagaia: EBC vs. SRM

Tornem un altre dijous amb les nostres comparacions del món birraire. Ahir us parlàvem del color de la cervesa i el mètode EBC, però avui us introduirem un altre sistema estandarditzat que fa la mateixa funció, mesurar numèricament el color de la cervesa.


European-Brewing-Convention-vs-Standard-Reference-Method


Mètode europeu

El mètode europeu, European Brewing Convention (EBC), és l’estàndard que es fa servir habitualment a Europa que, com us dèiem ahir, va començar com un mètode comparatiu que comportava inexactitud quant a determinar el color. A causa d’aquesta problemàtica, es va optar per un sistema semblant al que comentarem a continuació, que en un principi consistia a fer travessar un feix de llum (530 nm de longitud) per un centímetre de cervesa però actualment la longitud d’ona és igual que en l’altre sistema (430 nm de longitud).

Mètode americà

El SRM o Standard Reference Method és el sistema adoptat el 1958 per la American Society of Brewing Chemists (ASBC) i és el mètode habitual d’Amèrica. La definició d’aquest mètode és: l’absorbància (o pèrdua de llum) d’un feix de llum de longitud d’ona 430 nm en travessar una cubeta de mitja polsada, multiplicat per 10. Actualment i segons la llei Bouguer-Lambert-Beer (que us explicarem en una altra estona), la multiplicació ha de ser de 12,7. Si el resultat és major a 30, la mostra s’ha de diluir i tenint en compte aquesta dada en el càlcul.

Ambdós mètodes són vàlids per referir-se al color de la cervesa, ja que tots dos són un estàndard, però s’ha d’especificar a quin dels mètodes fa referència aquesta dada. Una fórmula senzilla ens permetrà passar d’un mètode a l’altre (“EBC = SRM x 1,97” i “SRM = EBC x 0,58”) o sinó també podeu recórrer a un conversor d’Internet. Esperem que us hagi semblat interessant veure la ciència darrera la cervesa.

Salut i força al canut!


Font: els xitxarel·los d'Esbirraixat.

Comparteix:

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada