6 d’oct. 2016

Cop d'atzagaia: Ale vs. Lager

Si algú et demana que classifiquis cerveses, deixant de banda el color, series capaç de diferenciar-les? En el nostre cas encara no ho tenim gaire clar, però per començar parlarem dels dos grans grups en els quals es poden agrupar totes les cerveses. Som-hi!

Ale-vs-Lager




La diferència es troba a la fermentació


Aquestes dues categories es diferencien, bàsicament, per la temperatura en la qual es fermenta el llevat, però també va lligat al temps en què necessita fermentar el beuratge per convertir-se en una cervesa. El primer grup són les Ale, d’alta fermentació, i les Lager, de baixa fermentació.


Ale, cervesa anglesa


Fins fa un parell de segles, aquesta era l’única família de cerveses. Aquest tipus es caracteritza per tenir un temps de fermentació d’entre 3 dies i fins a dues setmanes, a una temperatura d’uns 25º. Durant aquest temps, el llevat es manté a la superfície del beuratge que és on fermenta, però després la gran majoria de cerveses tenen un període de maduració a uns 15º o en fred, encara que també poden tenir una segona fermentació en bóta o ampolla.


Lager, cervesa alemanya


Aquest tipus de cervesa apareix durant el segle XIX, gràcies als cervesers bavaresos. Aquestes es caracteritzen per tenir un temps de fermentació d’entre 1 a 6 mesos mentre el llevat fermenta, al fons del beuratge, a temperatures que ronden els 0º. El seu nom prové de la paraula alemanya emmagatzemar (lagern), ja que antigament no es podia produir cervesa a l’estiu i emmagatzemaven les bótes a llocs freds per tal de conservar-la més temps.

A partir d’aquestes dues famílies, trobem tot el ventall de possibilitats que ofereix la cervesa que, amb petits canvis, se’n poden aconseguir dues completament diferents. Esperem que aquesta informació us sigui útil i sapigueu diferenciar entre els dos tipus i la immensa varietat dins d’aquests, salut i força al canut!


Font: els xitxarel·los d'Esbirraixat.

Comparteix:

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada